Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Krążki z ciasta drożdżowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Krążki z ciasta drożdżowego to smaczny dodatek do herbaty. Upieczone można oprószyć cukrem pudrem z wanilią.

Krążki z ciasta drożdżowego

Składniki:

Krążki z ciasta drożdżowego

 

 

Sposób przygotowania:

Krążki z ciasta drożdżowego
Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z ciepłym mlekiem i 2-3 łyżkami mąki, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. 2 żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Do rozczynu wsypać pozostałą, przesianą mąkę, szczyptę soli, żółtka, śmietanę, białka i roztopione, przestudzone masło, dokładnie ciasto wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formować wałeczki i zwinąć w krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni.