Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Krążki z cukini zapiekane z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie nadzienie można faszerować kabaczki, patisony lub paprykę.

Krążki z cukini zapiekane z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krążki z cukini zapiekane z ryżem

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krążki z cukini zapiekane z ryżem
Ryż ugotować z marchewką w osolonej wodzie. Cukinię umyć, odciąć końcówki a resztę pokroić w krążki o grubości 2 cm. Szklaneczką wyciąć miąższ, krążki włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować przez 1-2 minuty. Wyjąć, ostudzić, ułożyć na blaszce. Słoninę pokroić w drobną kostkę, wytopić na patelni, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki i paprykę, smażyć około 7-8 minut. Do cebuli z papryką dodać pokrojone w kostkę odcięte końcówki cukinii, smażyć przez 5 minut, zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać ugotowany ryż, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i kiszonego ogórka. Pokrojoną szynkę, sos salsa, roztrzepane jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Nadzieniem napełniać krążki z cukinii, posypać żółtym serem i oprószyć mieloną papryką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 15 minut w temp 170 stopni.
Krążki z cukini zapiekane z ryżem
Cukinię pokroić w krążki i wydrążyć miąższ
Krążki z cukini zapiekane z ryżem
Z warzyw ryżu szynki jajka i pieczarek przygotować farsz
Krążki z cukini zapiekane z ryżem
Farszem napełniać przygotowane krążki z cukinii
Krążki z cukini zapiekane z ryżem
Posypać startym żółtym serem i mieloną papryką