kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krem agrestowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Agrest niegdyś rósł w niemal każdym przydomowym ogródku. Dziś stracił nieco na popularności. Warto do niego wrócić nie tylko ze względu na pyszny, kwaskowy smak ale również bogactwo witamin.

Krem agrestowy

Składniki:

Krem agrestowy

podstawowe

  • (na 4-6 porcje)

 

  • 850g agrestu (najlepiej zielonego)
  • 200g cukru
  • 8 żółtek
  • 250g masła
  • opcjonalnie 2 łyżki koniaku

Sposób przygotowania:

Krem agrestowy
Agrest myjemy na sitku, przekładamy do garnka razem z cukrem i gotujemy aż zacznie się rozpadać a cały cukier się rozpuści (około 10 minut). Owoce przecieramy przez sito i przekładamy ponownie do garnka, który umieszczamy w kąpieli wodnej tak aby dno naczynia nie dotykało wody.

Do przetartego agrestu dodajemy żółtka jajek i cały czas mieszając czekamy aż krem zgęstnieje. Po tym czasie dodajemy pokrojone masło i opcjonalnie koniak. Dokładnie mieszamy.

Serwujemy na ciepło lub zimno jako dodatek do deserów i wypieków.