kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krem brokułowy z orzechami i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klasyczna zupa krem z brokułów w niecodziennym towarzystwie orzechów, cukinii i cytryny. Zaskakuje smakiem i konsystencją. Jest syta i pożywna, idealna na jesienny obiad.

Krem brokułowy z orzechami i cukinią

Składniki:

Krem brokułowy z orzechami i cukinią

 

  • Brokuł 1 szt.
  • Średnia cukinia 1 szt.
  • Seler naciowy 3 gałązki
  • łyżka masła klarowanego
  • Bulion drobiowy 1l
  • Słodka śmietanka 12% 100ml
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki do posypania
  • Orzechy włoskie do posypania
  • Plasterek cytryny 1 na porcje

Sposób przygotowania:

Krem brokułowy z orzechami i cukinią
Brokuła, cukinię i seler naciowy umyć. Brokuła podzielić na różyczki, cukinię i seler naciowy pokroić w kostkę. Warzywa przesmażyć na łyżce masła klarowanego, a następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Zmiksować na gładki krem. Dodać śmietankę, doprawić do smaku. Serwować z plasterkiem cytryny, posypane natka pietruszki i posiekanymi orzechami włoskimi.