SUPERPRZEPIS

Krem cebulowo-serowy na piwie

         
ocena: 4/5 głosów: 17
Krem cebulowo-serowy na piwie Więcej zdjęć (6)

Pyszna, aromatyczna i prosta zupa krem z cebuli i sera przygotowana na bazie jasnego piwa, podana z razowymi grzankami i prażoną cebulką podbije serca nie tylko piwoszy :)

Składniki:

Krem cebulowo-serowy na piwie

 

  • 3-4 cebule
  • 3 serki topione ( gouda, ementaler lub naturalne )
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 łyżka masła
  • 750 ml domowego buliony warzywnego lub drobiowego
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 4 kromki chleba razowego
  • 4 łyżki cebulki prażonej (niekoniecznie )

Sposób przygotowania:

Krem cebulowo-serowy na piwie
W garnku rozpuszczamy masło. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy ją na wolnym ogniu około 20 minut, aż zmięknie i delikatnie się zarumieni. Do cebuli dolewamy piwo i bulion i gotujemy kolejne 15 minut (bez przykrycia ). 

Do bulionu dodajemy serki topione i gotujemy zupę kolejne 15-20 minut. Zupę lekko studzimy, blendujemy, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i ponownie gotujemy około 10 minut. 

Na patelni obsmażamy na złoto chleb. Zarumienione kromki chleba kroimy w paski. 

Zupę nalewamy na talerze, posypujemy każdą porcje cebulką prażoną i serwujemy z pieczywem, smacznego ; ) 
Krem cebulowo-serowy na piwie
Cebulę obieramy, kroimy drobno, najlepiej w pół talarki
Krem cebulowo-serowy na piwie
Na maśle przesmażamy cebulę do momentu aż zmięknie i nabiarze złocistego koloru
Krem cebulowo-serowy na piwie
Cebulę podlewamy piwem i bulionem - gotujemy około 25 minut
Krem cebulowo-serowy na piwie
Po tym czasie dodajemy serki topione i gotujemy kolejny kwadrans
Krem cebulowo-serowy na piwie
Zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem

Tagi:

zupa krem zupa