2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Krem czekoladowo-rumowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Taki deser będzie słodkim zwieńczeniem romantycznej walentynkowej kolacji we dwoje,a nutka rumu tylko doda apetytu na więcej...:)

Krem czekoladowo-rumowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem czekoladowo-rumowy

 

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 25 dag czekolady mlecznej
  • 10 dag cukru pudru trzcinowego
  • 5 jaj
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 50 ml rumu
  • masło do posmarowania kokilek

Sposób przygotowania:

Krem czekoladowo-rumowy
Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywną pianę. Czekoladę połamałam włożyłam do miseczki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Białka oddzieliłam od żółtek.Żółtka ubiłam z łyżką cukru pudru na puszystą masę.Białka ubiłam oddzielnie z resztą cukru i obie masy połączyłam ze sobą wlewając ciepłą rozpuszczoną czekoladę oraz wlałam rum na koniec dodałam ubitą śmietankę i wymieszałam łyżką .Tak powstały gęsty krem wlałam do wysmarowanych masłem kokilek do 2/3 wysokości i wstawiłam do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiekałam 15- 17 minut. Przed podaniem posypałam grubo ciemnego kakao. Smacznego:)
Krem czekoladowo-rumowy
mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Krem czekoladowo-rumowy
białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
Krem czekoladowo-rumowy
ubijamy żółtka łączymy z czekoladą i bitą smietaną
Krem czekoladowo-rumowy
rozlewamy krem do kokilek i zapiekamy w piekarniku przed podaniem oprószamy kakao

Tagi:

czekolada