WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Krem daktylowy z kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna pasta z suszonych daktyli do smarowania pieczywa czy jako krem i nadzienie do ciast.

Krem daktylowy z kakao Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem daktylowy z kakao

 

  • paczka suszonych daktyli
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu
  • esencja waniliowa

 

Sposób przygotowania:

Krem daktylowy z kakao
Paczkę suszonych daktyli wrzucamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą i dwoma łyżkami rumu. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie daktyle odcedzamy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dosypujemy do nich 3 łyżki kakao i dodajemy odrobinę esencji waniliowej. Wszystko ucieramy blenderem na jednolitą, gęstą masę. Gdyby była za gęsta, możemy dodać odrobinę wody, w której moczyły się daktyle.
Krem daktylowy z kakao
Rum możemy pominąć i zalać daktyle samą wodą.
Krem daktylowy z kakao
Po kiku godzinach daktyle powinny być całkowicie miękkie.
Krem daktylowy z kakao
Ilość kakao możemy zmienić w zależności od upodobań.
Krem daktylowy z kakao
Daktyle ucieramy na jednolitą masę, regulując gęstość dodając wody i kakao.