Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Krem dyniowo-kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Kolejna odsłona dyniowej, tym razem z posmaczkiem kokosu, doprawiona kminem rzymskim i gałką, pycha!

Krem dyniowo-kokosowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem dyniowo-kokosowy

 

Sposób przygotowania:

Krem dyniowo-kokosowy
Cebulę i kawałek pora obrać, pokroić (nie musi być drobno, bo zupa będzie miksowana), zeszklić na maśle klarowanym. Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć, odciąć końce i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować kilkanaście minut (w zależności od wielkości kawałków warzyw), aż warzywa będą prawie miękkie.

Dodać dynię startą lub pokrojoną, gotować ok 5 minut. Wyłowić liść i ziele, dodać sól, pieprz, kmin, kurkumę i świeżo tartej gałki wg gustu. wrzucić mleczko kokosowe i zmiksować zupę na krem. Zagotować.

Zdjąć z ognia i rozlać do miseczek, posypać grubo mielonym pieprzem i podawać.
Krem dyniowo-kokosowy
Cebulę i pora posiekać, zeszklić na maśle
Krem dyniowo-kokosowy
ziemniaki, marchew i seler pokroić i wrzucić do garnka
Krem dyniowo-kokosowy
Dodać dynię startą na tarce lub pokrojoną
Krem dyniowo-kokosowy
na koniec wsypać przyprawy, dodac mleczko i zmiksować

Tagi:

zupa zupa krem