MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Krem dyniowo-marchewkowy z ziemniakami i koperkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Na pomysł takiej zupki wpadłam widząc w sklepie dynię hokkaido. Nigdy jej nie próbowałam, a jest tak zachwalana, szczególnie za gotowanie szybkie i bez obierania :) Spróbowałam i nie żałuję - zagości częściej, mimo, że mam w piwnicy dynie z ogrodu.

Krem dyniowo-marchewkowy z ziemniakami i koperkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem dyniowo-marchewkowy z ziemniakami i koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Krem dyniowo-marchewkowy z ziemniakami i koperkiem
Do garnka z wrzątkiem wkładamy kawałek selera, pietruszkę i ziele angielskie.

Po 10 minutach dorzucamy pokrojoną marchewkę (plastry lub półplastry). Gotujemy razem około 20-25 minut.

Następnie wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach umytą wcześniej i pokrojoną w kostkę dynię hokkaido - ze skórką, ale pozbawioną miąższu z ziarnami.

Gdy warzywa będą miękkie doprawiamy wędzoną papryką, ostrą papryką, świeżo zmielonym pieprzem, kardamonem i solą. Wyjmujemy seler i pietruszkę oraz ziarna ziela angielskiego.

Dodajemy łyżkę koperku, blendujemy na krem, po czy dodajemy pozostały koperek i łyżkę oliwy z oliwek. 
Krem dyniowo-marchewkowy z ziemniakami i koperkiem
Zaczynamy od ugotowania a'la bulionu warzywnego
Krem dyniowo-marchewkowy z ziemniakami i koperkiem
Kilka minut po dodaniu ziemniaków wrzucamy kostki dyni
Krem dyniowo-marchewkowy z ziemniakami i koperkiem
Po doprawieniu wyjmujemy seler i pietruszkę, blendujemy