SUPERPRZEPIS

Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem

Najlepszy z możliwych poprawiacz humoru w ponury jesienny dzień. Obłędnie pomarańczowa, delikatna zupa z kawałkami pikantnego sera i chrupiącymi pestkami.

Składniki:

Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem

 

Sposób przygotowania:

Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem

ETAP 1:

Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem
Marchewkę pokrojoną w grubsze plastry obsmażać kilka minut na łyżce masła.

Dynię dokładnie umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ razem ze skórką pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, posiekać.
Marchew obrać, umyć, pokroić w grube plastry, obsmażyć na łyżce masła.

ETAP 2:

Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem
Do marchewki dodać posiekany czosnek oraz dynię pokrojoną w dużą kostkę.

Dodać czosnek i pokrojoną dynię, smażyć wszystko razem przez chwilę

ETAP 3:

Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem
Podsmażone warzywa zalać gorącym bulionem, najlepiej domowym.

Warzywa zalać gorącym bulionem, tak aby były przykryte.

ETAP 4:

Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem
Kiedy warzywa będą miękkie, zupę lekko przestudzić przed zmiksowaniem.

Gotować do miękkości, lekko przestudzić. Zmiksować, ponownie podgrzać i doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę podawać posypaną kawałkami pleśniowego sera, pestkami dyni i listkami świeżego tymianku.