jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Krem dyniowo-selerowy z grzanką łowicką.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zdrowa zupa dyniowa z chrupiącymi, pomidorowymi grzankami.

Krem dyniowo-selerowy z grzanką łowicką.

Składniki:

Krem dyniowo-selerowy z grzanką łowicką.

 

  • ok 1kg dyni
  • kilka łyżek sosu bolońskiego z Łowicza
  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 1,5 bulionu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Krem dyniowo-selerowy z grzanką łowicką.
Obieramy dynię ze skóry i pestek, kroimy w kostkę , dodajemy pokrojone łodygi selera (bez listków), obrane i pokrojone ziemniaki zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z kromek chleba wycinamy foremką do pierników kwiatuszki. Smażymy je na chrupiąco na rozgrzanym maśle. Podajemy zupę gorącą z grzankami posmarowanymi sosem bolońskim i udekorowaną listkami selera.