iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Krem dyniowo-ziemniaczany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki krem możemy podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Możemy podawać też z makaronem, ale wtedy konsystencja powinna być rzadsza.

Krem dyniowo-ziemniaczany Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem dyniowo-ziemniaczany

 

Sposób przygotowania:

Krem dyniowo-ziemniaczany
Ziemniaki, pietruszkę, seler kroimy w małą kostkę, natomiast dynię we większą. Cebulę siekamy drobno, a następnie szklimy na patelni z dodatkiem łyżeczki oleju chwilę. Doprowadzamy do wrzenia rosół i wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy również listek laurowy oraz przesmażoną cebulkę. Gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy starty na tarce imbir, gałkę muszkatołową oraz masło. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy śmietanę i jogurt. Danie przelewamy na talerze
Krem dyniowo-ziemniaczany
Ziemniaki należy pokroić w średnią kostkę
Krem dyniowo-ziemniaczany
Dynia powinna być pokrojona w kostkę większą
Krem dyniowo-ziemniaczany
Cebula powinna być posiekana a następnie przesmażona