iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Krem dyniowy na ostro

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny krem z dyni. Dobrze doprawiony chilli i imbirem. Do tego kawałki sera mozzarella, który roztapia się pod wpływem ciepłej zupki. Podajemy z grzankami.

Krem dyniowy na ostro

Składniki:

Krem dyniowy na ostro

 

Sposób przygotowania:

Krem dyniowy na ostro
Dynię hokkaido ok 1,5 kg obieramy i usuwamy pestki. Kroimy w małe kawałki . Czosnek obieramy siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane podsmażamy czosnek, ale tylko przez moment dodajemy dynię , chwilę smażymy. Zalewamy bulionem warzywnym . Dusimy ok 20 min pod przykryciem. Dodajemy imbir, chilli, pieprz gałkę . Zagotowujemy. Wszystko miksujemy . Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy przegotowanej wody lub bulionu. Mieszamy zagotowujemy. Zupa ma być pikantna . Ser kroimy w kosteczkę . Zupę rozlewamy do miseczek na wierzch dajemy kawałki sera. Podajemy z grzankami .