2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Krem fasolowo cukiniowy z szynką parmeńską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rewelacyjna zupa krem którą szybko przygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie!

Krem fasolowo cukiniowy z szynką parmeńską Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem fasolowo cukiniowy z szynką parmeńską

 

Sposób przygotowania:

Krem fasolowo cukiniowy z szynką parmeńską

ETAP 1:

Krem fasolowo cukiniowy z szynką parmeńską
wszystkie warzywa myjemy, obieramy kroimy w kostkę

Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Krem fasolowo cukiniowy z szynką parmeńską
podsmażone warzywa zalewamy wodą dodajemy miętę zagotowujemy

W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa, szklimy 5 minut pod przykryciem, następnie zalewamy wodą-tyle żeby zakryła warzywa, wrzucamy listki miety i gotujemy do miękkości około 25 minut.

ETAP 3:

Krem fasolowo cukiniowy z szynką parmeńską
na suchej patelni podsmażamy na chrupiąco szynkę

Gdy zupa się gotuje, szynkę parmeńską pokrojoną w cieniutkie plasterki zawijamy w rulony, obsmazamy na suchej patelni aż stanie się chrupiąca i przypieczona.

ETAP 4:

Krem fasolowo cukiniowy z szynką parmeńską
zupę miksujemy przed podaniem , rozlewamy na talerze podajemy z szynką.

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy do smaku solą ziołową, gałką oraz pieprzem , miksujemy zupę blenderem na krem.
Rozlewamy do bulionówek podajemy z chrupiacą szynką.
Smacznego!