mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Krem groszkowy z miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupa kremowa z groszkiem i miętą.

Krem groszkowy z miętą

Składniki:

Krem groszkowy z miętą

 

  • 1 kg zielonego groszku
  • główka czosnku
  • 2 małe cebule
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml śmietany jogurtowej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • świeża mięta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krem groszkowy z miętą
Przygotowujemy bulion warzywny. Obieramy czosnek. Następnie siekamy cebulę i czosnek oraz wyciskamy sok z cytryny. W rondlu podgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek oraz cebulę. Kiedy się zeszklą dosypujemy opłukany groszek. Solimy, pieprzymy. Po czym zalewamy bulionem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy przez około 10 minut. Następnie studzimy zupę i miksujemy ją na krem. Dodajemy śmietanę. Następnie zupę wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na wierzch układamy świeże listki mięty dla dekoracji.