edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krem groszkowy z nutą mięty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Genialna zupa krem o pięknym wiosennym kolorze. Dzięki dodatkowi mięty nabiera szczególnej świeżości i oryginalnego smaku.

Krem groszkowy z nutą mięty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem groszkowy z nutą mięty

 

  • 10 dag mrożonej startej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
  • 20 dag mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżka klarownego masła
  • sól
  • biały pieprz
  • płaska łyżeczka suszonej mięty

 

Sposób przygotowania:

Krem groszkowy z nutą mięty
W rondlu rozgrzać masło, wrzucić zamrożoną włoszczyznę i groszek. Smażyć mieszając aż się rozmrożą. Dolać taką ilość wody, żeby warzywa były lekko przykryte, gotować pod przykryciem do miękkości. Lekko przestudzić, dodać miętę i zmiksować. Ponownie mocno podgrzać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Podać z paluszkami chlebowymi. 
Krem groszkowy z nutą mięty
W rondlu rozgrzać masło, wrzucić zamrożoną włoszczyznę.
Krem groszkowy z nutą mięty
Dolać taką ilość wody, żeby warzywa były lekko przykryte.
Krem groszkowy z nutą mięty
Lekko przestudzić, dodać miętę i zmiksować.
Krem groszkowy z nutą mięty
Ponownie mocno podgrzać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.