marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem herbaciany z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zaparzyć esencję,utrzeć żółtka,ubić pianę,namoczyć żelatynę.Połączyć całość.Schłodzić i podawać.

Krem herbaciany z bakaliami

Składniki:

Krem herbaciany z bakaliami

 

  • 1/2 l.naparu herbacianego,
  • 3-4 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • białka na pianę,
  • 5 płatków żelatyny,
  • łyżka zimnej wody,
  • 5 dag.pistacji,
  • 2 łyżki rodzynek.

Sposób przygotowania:

Krem herbaciany z bakaliami
Zagotować wrzątek w garnuszku, zalać napar w szklance. Odczekać 3 min. Wyjąć torebkę z herbatą i wyrzucić. Oddzielić żółtka od białek, białka odstawić w misce na bok, a żółtka ucierać z cukrem na parze do białości na średnim gazie. Zestawić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę cukru lub soli. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, aż napęcznieje. Połączyć wszystkie składniki łącznie z esencją i bakaliami obranymi pistacjami i opłukanymi rodzynkami i przełożyć łyżką do średnich pucharków i wstawić do lodówki na najwyższą półkę. Chłodzić z ok. 45 min. Na 5 min. przed podaniem wyjąć pucharki z deserami i podawać.