marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem jabłkowy winny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kremy na bazie wina jak i bez niego są smaczne jak się je dobrze przyrządzi,np.utrze niektóre składniki na parze.W dekorowaniu deserów można użyć fantazji posiadając zwykłe produkty.

Krem jabłkowy winny

Składniki:

Krem jabłkowy winny

 

  • 1,5 kg.jabłek,np.renet,
  • 4 żółtka,
  • 3/4 cukru,
  • sok ze świeżej cytryny,
  • 1/2 szklanki wina białego"Tokaj",
  • piana ubita z białek,
  • 5-6 płatków żelatyny,
  • 1/3 szklanki zimnej wody,
  • 1/2 l.wody do podgrzania,
  • wiórki czekoladowe do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Krem jabłkowy winny
Jabłka umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, usuwając gniazda nasienne i ogonki oraz zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Skropić je sokiem z cytryny bez pestek. Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić nad miską, oddzielając żółtka od białek i utrzeć z cukrem na parze, dolewając wina. Z białek ubić sztywną pianę, dodając łyżeczkę cukru, by się lepiej ubiła i odstawić miskę na bok. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, by spęczniała. Masę jajeczną zestawić wystudzić i wymieszać z masą jabłkową, spęczniałą żelatyną oraz pianą. Przełożyć masę do sześciu pucharków i wstawić naczynia do lodówki na najwyższą półkę. Chłodzić z godzinę. Po stężeniu masy, pucharki wyjąć i dekorować krem wiórkami czekoladowymi.