Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2193]

Krem jaglany z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser może być nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Taki właśnie jest krem z ugotowanej kaszy jaglanej z gruszkami gotowanymi w maślano-karmelowym sosie.

Krem jaglany z gruszkami

Składniki:

Krem jaglany z gruszkami

 

Sposób przygotowania:

Krem jaglany z gruszkami
 

Etap 1

Krem jaglany z gruszkami
Ugotowana odcedzona i wysypana z woreczka kasza.

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka.

Etap 2

Krem jaglany z gruszkami
Masło dodane do karmelu z brązowego cukru.

Cukier rozsypać na suchej patelni. Podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopi i lekko ściemnieje. Patelnię z karmelem zdjąć z ognia. Do karmelu dodać masło, jak się roztopi, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Krem jaglany z gruszkami
Obrane i pokrojone gruszki gotowane w sosie.

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki, wrzucić do sosu. Gotować na małym ogniu kilka minut, aż gruszki zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać.

Etap 4

Krem jaglany z gruszkami
Ugotowana kasza dodana do sosu maślano karmelowego.

Gruszki wyjąć z sosu, dodać do niego kaszę i dokładnie wymieszać.

Etap 5

Krem jaglany z gruszkami

Kaszę w sosie przełożyć do miski blendera i dokładnie zmiksować. W razie potrzeby krem dosłodzić do smaku cukrem pudrem.

Etap 6

Krem jaglany z gruszkami

Gotowy krem przestudzić, rozłożyć do dwóch miseczek.

Etap 7

Krem jaglany z gruszkami

Na wierzchu ułożyć gruszki. Podawać.