misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Krem kakaowy czyli szpajza kakaowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Wspaniały i delikatny deser kakaowy

Krem kakaowy czyli szpajza kakaowa

Składniki:

Krem kakaowy czyli szpajza kakaowa

 

 

  • ponadto:
  • kieliszek wódki
  • rodzynki
  • czekolada do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Krem kakaowy czyli szpajza kakaowa
Rozdzielić białka od żółtek. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę (cukier musi być roztarty całkowicie). W międzyczasie namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje rozpuścić w naczyniu z gorącą wodą, ostudzić. Kakao zaparzyć niewielką ilością wrzącej wody, tak aby uzyskać gęstą masę, po czym dodać ją do utartych żółtek i wymieszać (można dodać kieliszek wódki). Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać, szybko wlać żelatynę nie przerywając mieszania i natychmiast wlać do salaterek lub dużej salaterki. Czynność tę wykonujemy szybko bo krem natychmiast tężeje. Można dodać rodzynki do kremu. Podawać udekorowane bitą śmietaną i posypane tartą czekoladą.

SMACZNEGO!