monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Krem kalafiorowy z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Warzywa, które niezaprzeczalnie kojarzą mi się z latem to kalafior i fasolką szparagowa...dzisiaj proponuję delikatny krem z dodatkiem serka mozzarella...mmm pyszności:)

Krem kalafiorowy z mozzarellą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem kalafiorowy z mozzarellą

 

  • 2 młode pietruszki
  • 1 mały młody seler- 40 g
  • 2 małe łodygi selera naciowego
  • 8 cm młodego pora
  • 300 g ziemniaków ( po obraniu)
  • 1 mały kalafior- 530 g
  • 1 łyżka oleju kokosowego- 10 g
  • 1 kulka mozzarelli light- 125 g
  • 1250 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Krem kalafiorowy z mozzarellą

ETAP 1:

Krem kalafiorowy z mozzarellą
oczyszczone warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki

Warzywa umyć i osuszyć. Pietruszkę i seler oskrobać. Pokroić w niezbyt małe kawałki. Seler naciowy również pokroić. Por pokroić w cienkie paseczki.

ETAP 2:

Krem kalafiorowy z mozzarellą
rozdrobnione warzywa zrumienić na oleju kokosowym

W garnku rozgrzać olej kokosowy i wrzucić rozdrobnione warzywa. Delikatnie zrumienić, wsypać ½ łyżeczki soli i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia.

ETAP 3:

Krem kalafiorowy z mozzarellą
do na wpół ugotowanej zupy dodać kalafior

W między czasie ziemniaki obrać, umyć dokładnie i pokroić w dużą kostkę. Dodać do wrzącego wywaru. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut.
Oczyszczony kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie dodać kalafior oraz resztę soli i gotować do miękkości warzyw.

ETAP 4:

Krem kalafiorowy z mozzarellą
do ugotowanej zupy dodać ser i mieszać do jego rozpuszczenia

Zdjąć z ognia. Ser pokroić w średniej wielkości kostkę i delikatnie dodać do zupy. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się sera. Zblendować. Doprawić pieprzem. Smacznego!


Tagi:

kalafior