marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem kawowy na ciasteczkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kremy na deser można dosmaczać dosłownie wszystkimi dodatkami jak ,np. likierami, bakaliami oraz wyrobami czekoladowymi. Można nawet czasami dodać pikantny akcent, np. chilli do czekoladowych kremów.

Krem kawowy na ciasteczkach

Składniki:

Krem kawowy na ciasteczkach

  • 4 opakowania małych herbatników
  • 1/4 l..wrzątku,
  • 2-4 łyżeczki kawy mielonej naturalnej,
  • 4 jajka,5 płatków żelatyny,pełna łyżka zimnej wody,
  • 50 ml .likieru kawowego lub rumu białego
  • oraz czekoladowe cukierki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krem kawowy na ciasteczkach
Herbatniki rozpakować i pokruszyć i przełożyć łyżką na dno pucharków szklanych, jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek, a żółtka z cukrem utrzeć do białości na parze, dodając kieliszek likieru kawowego lub rumu. Zestawić na bok i wystudzić. Zagotować wrzątek w garnuszku, nasypać do szklanki ze dwie lub cztery łyżeczki zmielonej naturalnej kawy oraz zalać ją wrzątkiem. Nakryć spodkiem szklankę, by się napar zaparzył, następnie przecedzić napar przez sitko do masy jajecznej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, a płatki żelatyny rozpuścić w łyżce zimnej wody, a gdy napęcznieje, dodać ją wraz z pianą do masy kawowej, a tę wlać na dno pucharków z pokruszonymi herbatnikami. Wstawić pucharki do lodówki na najwyższą półkę. Chłodzić przez niemal godzinę-mniej więcej 45 min. Po wyjęciu deser przed podaniem udekorować cukierkami kawowymi"Kopiko" lub też imitującymi ziarenka kawy czekoladkami.

Tagi:

jajko kawa jajka