Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Krem kawowy z mlekiem w proszku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny krem mleczny z dodatkiem rozpuszczalnej kawy. Doskonały do smarowania ciasteczek, wafelków lub do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka:)

Krem kawowy z mlekiem w proszku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem kawowy z mlekiem w proszku

 

  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,25 szklanki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Krem kawowy z mlekiem w proszku
Masło pokroić na mniejsze kawałki, Przełożyć do garnka. Do masła dodać cukier, kawę i mleko. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masło się roztopi i wszystko się ładnie połączy. Przestudzić, wsypać mleko w proszku. Wymieszać dokładnie. Gotowy krem przełożyć do słoiczka i odłożyć do lodówki na kilkadziesiąt minut. Kremem można smarować wafelki, ciasteczka lub po prostu wyjadać łyżeczką ze słoiczka.
Krem kawowy z mlekiem w proszku
Pokrojone na mniejsze kawałki masło przełożone do garnka.
Krem kawowy z mlekiem w proszku
Mleko i kawa rozpuszczalna dodane do masła.
Krem kawowy z mlekiem w proszku
Podgrzewane tak długo aż wszystko się ładnie połączyło.
Krem kawowy z mlekiem w proszku
Mleko w proszku dodane do przestudzonej kawowej masy.

Tagi:

kawa