Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Krem marchewkowo-pomarańczowy z kuskusem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moje wariacje na temat kremu z marchewki

Krem marchewkowo-pomarańczowy z kuskusem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem marchewkowo-pomarańczowy z kuskusem

 

  • marchewka 0,6kg,
  • sok pomarańczowy bez cukru 400ml,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru,
  • woda 800ml,
  • kuskus 3 łyżki,
  • ostra papryka,
  • wegeta,
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Krem marchewkowo-pomarańczowy z kuskusem
Marchewkę dokładnie obieramy, płuczemy, dzielimy na mniejsze części i wkładamy do garnka. Zalewamy ją wodą i gotujemy z odrobiną soli aż do miękkości. Imbir obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Gdy marchewka będzie miękka wlewamy do niej sok pomarańczowy, wkruszamy kostkę rosołową, dodajemy starty imbir i szczyptę cynamonu. Całość gotujemy jeszcze około 3 minut. Zestawiamy z ognia i lekko przestudzoną zupę miksujemy na krem. Ponownie wstawiamy na ogień i chwilkę gotujemy doprawiając do smaku wegetą. Zupę zestawiamy z ognia, dodajemy kuskus - dokładnie mieszamy. Zupę przykrywamy i ostawiamy, żeby kuskus napęczniał - około 5 minut. Życzę smacznego :)
Krem marchewkowo-pomarańczowy z kuskusem
Marchewkę dokładnie obieramy oraz płuczemy.
Krem marchewkowo-pomarańczowy z kuskusem
Gdy marchewka będzie miękka wlewamy do niej sok pomarańczowy, wkruszamy kostkę rosołową, dodajemy starty imbir i szczyptę cynamonu.
Krem marchewkowo-pomarańczowy z kuskusem
Zestawiamy z ognia i lekko przestudzoną zupę miksujemy na krem.
Krem marchewkowo-pomarańczowy z kuskusem
Zupę przykrywamy i ostawiamy, żeby kuskus napęczniał - około 5 minut.