Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Krem marchewkowo-selerowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozgrzewająca, gęsta zupa w formie kremu. Ugotowałam ją na rosole z indyka. Warto spróbować.

Krem marchewkowo-selerowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem marchewkowo-selerowy

 

  • marchewka - 650g,
  • cebula - 3 nieduże,
  • seler naciowy - pół większego pęczka (dodałam środkową część),
  • czosnek - duży ząbek,
  • mięso - dodałam skrzydło indyka,
  • kostka warzywna,
  • vegeta - łyżka,
  • masło - łyżka,
  • oliwa - 2 łyżki,
  • liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • curry,
  • gałka muszkatołowa mielona,
  • kolendra mielona,
  • natka pietruszki,
  • jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

Krem marchewkowo-selerowy
Mięso i warzywa myjemy. Warzywa dokładnie obieramy. Zagotowujemy wodę z łyżeczką soli, vegety oraz z kostką warzywną. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie drobno kroimy warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy do zmiękczenia cebuli, często mieszając. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje, wyjmujemy je na talerz. Do gotującego rosołu dodajemy podsmażone warzywa oraz liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksujemy blenderem. Przyprawiamy (ostrożnie aby nie przesadzić) gałką muszkatołową, curry, czosnkiem mielonym oraz mieloną kolendrą. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i z natką pietruszki (lub w towarzystwie innej zieleniny) Krem można podać z makaronem, ryżem lub z grzankami. Polecam, bo zupka jest naprawdę pyszna.
Krem marchewkowo-selerowy
Gotujemy do miękkości mięso z przyprawami
Krem marchewkowo-selerowy
Podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, lekko przyprawiamy
Krem marchewkowo-selerowy
Wyjmujemy mięso, dodajemy podsmażone warzywa, gotujemy do miękkości
Krem marchewkowo-selerowy
Wyjmujemy liść laurowy, miksujemy warzywa, przyprawiamy do smaku