marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem migdałowy z arakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Desery z procentami cieszą się zaś wśród dorosłych domowników i gości, mogą to być lody z likierem, kremy lub nawet musy z różnymi dodatkami alkoholu,np. wódka smakowa, wino słodkie.

Krem migdałowy z arakiem

Składniki:

Krem migdałowy z arakiem

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 100 ml. araku,
  • aromat migdałowy,
  • 150 ml. kremówki,
  • śmietan-fix do kremówki,
  • 5 płatków żelatyny,
  • 1/3 szklanki zimnej wody,
  • 60 dag. migdałów całych.

Sposób przygotowania:

Krem migdałowy z arakiem
Jajka sparzyć, rozbić i oddzielić żóltka od białek, a żółtka utrzeć na parze z cukrem, dodając kieliszek araku oraz aromat migdałowy. Migdały sparzyć wrzątkiem i po ostygnięciu zdjąć z nich skórki. Kremówkę wlać do miski szklanej i ubić z fixem na sztywno i schłodzić. Masę jajeczną zestawić i ostudzić, po czym wymieszać z kremówką, ubitymi na pianę białkami oraz namoczoną żelatyną. Posypać garstką migdałów i wstawić naczynie do lodówki, aby masa stężała. Po godzinie wyjąć misę z deserem i nakładać deser na talerzyki lub do pucharków. Posypać krem resztą migdałów przed podaniem.

Tagi:

jajko jajka