BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Krem po sułtańsku z orzechową posypką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Klasyczny deser podawany w czasach PRL-u w każdej kawiarni i restauracji.

Krem po sułtańsku z orzechową posypką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem po sułtańsku z orzechową posypką

 

  • śmietana kremówka 30 %-300 ml
  • kakao- 1 łyżeczka
  • cukier puder- 2 łyżeczki
  • orzechy włoskie- 5 sztuk
  • rodzynki sułtanki - 1 łyżka
  • likier amaretto - 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Krem po sułtańsku z orzechową posypką
Rodzynki namaczamy w likierze . Śmietankę , dobrze schłodzoną , ubijamy mikserem 5-6 minut , aż będzie sztywna . Wsypujemy cukier puder , mieszamy . Dzielimy ją na pół . Do jednej połowy wsypujemy łyżeczkę kakao , delikatnie mieszamy , przekładamy do szklaneczki lub pucharka . Do drugiej , dodajemy rodzynki i likier z rodzynek , delikatnie mieszamy , przekładamy na śmietankę kakaową . Obrane z łupinek orzechy , drobniutko siekamy , posypujemy obficie deser , dekorujemy .Schładzamy w lodówce .
Krem po sułtańsku z orzechową posypką
Likier amaretto wlewamy do szklanki i moczymy w nim rodzynki .
Krem po sułtańsku z orzechową posypką
Do jednej części śmietanki , wsypujemy kakao , delikatnie mieszamy .
Krem po sułtańsku z orzechową posypką
Masę kakaową przekladamy na dno szklaneczki .