mania

mania

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Krem pomidorowo-fasolowy z krewetkami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Zupa jest naprawde rewelacyjna w smaku...

Krem pomidorowo-fasolowy z krewetkami.

Składniki:

Krem pomidorowo-fasolowy z krewetkami.

 

  • 250 - 300 g krewetek ( ja mialam juz ugotowane ale moga byc inne)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli lub sos chilli ( ja uzylam sosu chilli)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka fasolki w sosie pomidorowym lub jesli nie mamy takiej moze byc biała fasolka z puszki
  • ¼ szklanki białego wytrawnego lub pół wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Krem pomidorowo-fasolowy z krewetkami.
Krewetki przelozyc do miseczki oproszyc delikatnie sola i peprzem i pozostawic do rozmrozenia.Czosnek oczyscic i drobniutko posiekac lub przecisnac przez praske.Na patelni rozgrzac olej i wsypac posiekany czosnek i chilli papryczke lub sos ilosc sosu chilli zalezy od upodoban ja dalam 2 lyzki, smazyc na niewielkim ogniu doslownie chwilke nie wolno czosnku zrumienic bo potrawa bedzie gorzka.Nastepnie dodac rozmrozone krewetki i ¼ szklanki wina i 1,5 - 2 min podsmazyc .Krewetki wyjac bez sosu ktory powstal do miseczki i odstawic je na bok.Do sosu ktory zostal z duszenia krewetek dodac koncentrat pomidorowy i chwilke pogotowac .Nastepnie dodac fasolke z puszki .Jesli nie mamy fasolki w sosie pomidorowym mozna dodoac fasolke biala z puszki , ale wtedy dodajemy wiecej koncentratu pomidorowego.Calosc dusic okolo 5 min zeby wszystkie skladniki dobrze sie ze soba polaczyly.Lyzka rozgniesc niewilka ilosc fasolki w celu zageszczenia zupki.Dodac krewetki ale juz nie gotowac.Calosc dokladnie wymieszac.Ewentualnie doprawic do smaku sola i pieprzem,powinno byc ostre w smaku.Udekorowac posiekanymi listkami bazylii i pietruszki.Podawac z bialym pieczywem.Smacznego.

Tagi:

sosy krewetki