Sammyk

Sammyk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Krem pomidorowy z nutką bazylii

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierwszy raz spotkałam się z tym kremem we włoskiej restauracji w Budapeszcie.. miłość od pierwszej łyżeczki..

Krem pomidorowy z nutką bazylii

Składniki:

Krem pomidorowy z nutką bazylii

 

  • Dla 4 osób:
  • 6 dużych pomidorów ( im bardziej aromatyczne tym pyszniej)
  • 0,5l przecieru pomidorowego
  • spora garść świeżej bazylii
  • 2 kule mozzarelli ( białej w zalewie)
  • oliwa
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Krem pomidorowy z nutką bazylii
Do garnka wlewamy i podgrzewamy oliwę (na oko, tak żeby pokryć większość dna). Do gorącej oliwy wrzucamy pokrojone na kawałki pomidory ( według preferencji, ze skórką lub bez- jeżeli są dzieci ja jednak polecam obrać je przed skrojeniem) i kiprujemy je(gotujemy, dusimy, rozgotowujemy, smażymy), aż zrobią się mięciutko- ciapkowate (około 7minut) . Dodajemy bazylię i wszystko razem blendujemy. Dodajemy przecier pomidorowy , przyprawy :sól +ewentualnie vegetę. Dla lubiących ostrzejsze smaki polecam dorzucić 2 posiekane ząbki czosnku. Do nalanego do talerza, koniecznie gorącego kremu wrzucamy porwaną ręcznie w paseczki mozzarellę, która nada zupie charakteru i doskonale zastąpi makaron. MNIAM!Do kremu polecam grzanki czosnkowe. Podany z nimi śmiało może zastąpić pełmy posiłek.Póki co krem mnie nie zawodzi, zawsze wychodzi doskonale i wszystkim smakuje. Ostatnio posłużył jako entrée przed głównymi daniami grillowymi i sprawił się znakomicie.Sssmacznego!

Tagi:

przyprawy