monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Krem pomidorowy z soczewicą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zapraszam na prostą, dosyć szybką zupę pomidorową z dodatkiem soczewicy. Dzięki niej zupa jest sycąca.

Krem pomidorowy z soczewicą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem pomidorowy z soczewicą

 

  • 1 szklanka soczewicy-165 gram
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawalek selera
  • 1 cebula
  • 4 suszone pomidory
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 15 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Krem pomidorowy z soczewicą

ETAP 1:

Krem pomidorowy z soczewicą
warzywa umyć osuszyć i pokroic w małą kostkę

Twarde warzywa z włoszczyzny pokroić na małą kostkę. Cebulę w pół plasterki.

ETAP 2:

Krem pomidorowy z soczewicą
warzywa dodać do zeszklonej cebuli i smażyć około 2-3 minut

Na rozgrzany olej dać cebule i chili. Zeszklić i wrzucić rozdrobione warzywa.

ETAP 3:

Krem pomidorowy z soczewicą
dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i smazyć kolejna minutę

Pomidory pokroić na mniejsze cząstki i dodać do garnka z resztą warzyw.

ETAP 4:

Krem pomidorowy z soczewicą
wrzucić soczewicę pomidory z puszki wraz z zalewą oraz wodę i całość zagotowac

Do garnka dodać również soczewicę. Po około 3 minutach wlać pomidory, dodać wodę i zagotować.

ETAP 5:

Krem pomidorowy z soczewicą
na koniec całą zupę zbleddować na gładko przed podaniem posypać natką

Gotować aż do momentu rozpadnięcia się soczewicy. Doprawić do smaku solą i pierzem. Zblendować przed podaniem

Tagi:

soczewica