migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Krem pomidorowy z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomidorowa nie musi być wciąż w tym samym wydaniu. Można ją zrobić na wiele sposobów. Polecam krem z dodatkiem soczewicy.

Krem pomidorowy z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem pomidorowy z soczewicą

 

  • 1,2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 l bulionu
  • sól,pieprz
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Krem pomidorowy z soczewicą
Cebule i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Odmierzyć pół szklanki soczewicy, szklanka o pojemności 250 ml. Pomidory naciąć i sparzyć. Bulion wlać do garnka i zagotować, dodać pokrojona cebule i marchewkę oraz soczewicę.

Sparzone pomidory obrać ze skórki, wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na mniejsze kawałki. Także wrzucić do garnka.

Całość gotować aż soczewica i marchewka będą miękkie. Potem garnek zestawić z ognia a zawartość zmiksować na krem. Do smaku doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Gotową zupę podałam z kleksem gęstej śmietany.
Krem pomidorowy z soczewicą
Cebule i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krem pomidorowy z soczewicą
Krem pomidorowy z soczewicą
Pomidory naciąć i sparzyć. Obrać ze skórki, wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na mniejsze kawałki.
Krem pomidorowy z soczewicą
Całość gotować aż soczewica i marchewka będą miękkie. Potem garnek zestawić z ognia a zawartość zmiksować na krem.