kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krem porowy z serem lazur

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zupa inspirowane przepisem Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last minute.

 Krem porowy z serem lazur

Składniki:

Krem porowy z serem lazur

 

  • 2 duże pory (biała i zielona część)
  • 0,5 l bulionu
  • czubata łyżka sera mascarpone
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g sera lazur
  • 2 kromki chleba
  • 3 łyżki masła
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Krem porowy z serem lazur
Pory nacinamy na krzyż i myjemy pod bieżąca wodą i kroimy w półplasterki. Przeciśnięty czosnek przesmażamy na tłuszczu a po kilku sekundach dodajemy pokrojone pory i przesmażamy aż zmiękną. Podlewamy bulionem i gotujemy przez 12-15 minut. Całość miksujemy z mascarpone, listkami pietruszki i połową sera lazur. Doprawiamy do smaku. Na patelni złocimy na maśle pokrojone w kostkę pieczywo. Kroimy pozostała część lazura w mała kostkę. Zupę serwujemy posypaną grzankami, kostkami lazura i listkiem natki.

Tagi:

sery chleb ser pory