Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Krem ryżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Przepyszny krem do różnych wypieków i wafli. Dzięki połączeniu ryżu i czekolady jedyny w swoim rodzaju. Ciekawy smak zaskoczy.

Krem ryżowy

Składniki:

Krem ryżowy

 

  • 400 ml mleka
  • 40 g ryżu
  • 2 żółtka
  • 30 g czekolady w proszku
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g masła
  • 20 g mąki

 

Sposób przygotowania:

Krem ryżowy
Ryż ugotować. Następnie go odcedzić i ostudzić. Zagotować 150 ml mleka i zalać nim ryż, posilić i gotować na wolny ogniu. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i zasmażać nie rumieniąc. Wlać do nich pozostałe mleko (zimne) i szybko mieszać trzepaczką. Połączyć z resztą składników. Przestudzić i wlać do miksera, dołączyć do nich żółtka, połowę cukru i czekoladę. Zmiksować wszystko razem. Śmietankę ubić i dodać do niej resztę cukru. Połączyć z resztą masy i dokładnie wymieszać. Używać do przekładania tortów, ciast lub wafli.

Tagi:

ryż czekolada