Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

SUPERPRZEPIS

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna ale z charakterem, gęsta zupa krem z dwóch rodzajów selera smażonych na maśle. Jako syty dodatek do zupy mięsne pulpeciki ze szpinakiem, chrzanem oraz kaszą manną. Pyszna propozycja obiadowa dla dorosłych i dla dzieci.

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami

Krem z selera:

  • 10 łodyg selera naciowego
  • 1/2 bulwy selera korzeniowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 l. wody
  • 1/2 łyżeczki sosu piri-piri
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Pupety mięsno-szpinakowe:

Dodatkowo:

  • jogurt naturalny gęsty do podania z zupą
  • świeżo mielony czarny pieprz do oprószenia zupy

Sposób przygotowania:

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami

Krem z selera:

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami

Krem z selera: Seler korzeniowy obieramy, wraz z selerem naciowym myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzewamy masło, smażymy warzywa aż lekko zmiękną.

ETAP 2:

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami

Zalewamy wodą, gotujemy do miękkości.

Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sosem piri-piri.

Zdejmujemy z gazu miksujemy na gładki krem.

Pulpety mięsno-szpinakowe

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła klarowanego, przesmażamy drobno posiekany czosnek z cebulką dymką, dodajemy szpinak oraz jogurt naturalny, dusimy do zgęstnięcia.

Do miski przekładamy mięso, dodajemy szpinak, jajko, chrzan, sól i pieprz ( sporo) oraz wsypujemy kaszę manną.

ETAP 4:

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami

Wyrabiamy rękoma masę z której formujemy małe pulpety.

Każdego pulpeta obtaczamy w mące pszennej.

ETAP 5:

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami

Smażymy na rozgrzanym maśle na rumiano.

ETAP 6:

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami

Pulpety dodajemy do zupy , gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 min.

Zupę podajemy oprószoną świeżo mielonym czarnym pieprzem, z kleksem jogurtu naturalnego.