Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Książka Kucharska: Morelowy zawrót głowy

Krem serowy z morelami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Krem serowy z morelami i biszkopcikami

Krem serowy z morelami

Składniki:

Krem serowy z morelami

 

  • 400g twarogu
  • szklanka śmietany 22%
  • łyżeczka wanilii w proszku
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 400g moreli
  • łyżka cukru trzcinowego
  • kieliszek ciemnego rumu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Krem serowy z morelami
Białko z jednego jajka ubić z 4 łyżkami cukru, dodać żółtko i mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto wyciskać na blaszkę, biszkopciki posypać grubą warstwą cukru pudru i upiec na lekko złoty kolor. Ser zmiksować se śmietana pięcioma łyżkami cukru i wanilią. morele obrać, pokroić w kostkę i wraz z rumem i cukrem trzcinowym lekko poddusić. Deser układać warstwowo i podawać z upieczonymi biszkopcikami.

Tagi:

jajko jajka