suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Krem śmietankowy z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty krem śmietankowy z ajerkoniakiem doskonały do ciast i tortów.

Krem śmietankowy  z ajerkoniakiem

Składniki:

Krem śmietankowy z ajerkoniakiem

 

  • torebka budyniu śmietankowego bez cukru;
  • 5 dag cukru;
  • 2 opakowania cukru waniliowego;
  • 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2%);
  • 4 żółtka;
  • 3 białka;
  • 200ml śmietany kremówki;
  • 2 łyżeczki mielonej żelatyny;
  • kilka kropel aromatu o smaku ajerkoniaku

Sposób przygotowania:

Krem śmietankowy z ajerkoniakiem
Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Następnie gotujemy mleko w większym naczyniu, zmniejszamy płomień, dodajemy utartą masę i przez chwilę podgrzewamy wszystko, aż masa będzie gęsta. Zestawiamy naczynie z ognia, dodajemy namoczoną żelatynę w ok 2 łyżkach zimnej wody, wszystko mieszamy. Ubijamy pianę z białek i również dodajemy do masy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy parę kropel aromatu ajerkoniakowego oraz śmietanę kremówkę, wszystko powoli mieszamy i przekładamy kremem ciasta i torty.

Tagi:

beza bezy