akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Krem Speculoos

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słodki krem, zrobiony z ciastek o tej samej nazwie. Zdecydowanie dla miłośników korzennych, wyrazistych smaków. Prosty i szybki w przygotowaniu. Nada się zarówno na kanapki, do naleśników, lodów, deserów, czy po prostu do wyjadania palcem ze słoika.

Krem  Speculoos

Składniki:

Krem Speculoos

 

  • 150 g ciastek Speculoos
  • 60 g miodu
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju kokosowego, lekko podgrzanego
  • 90 g posiekanej, białej czekolady

Sposób przygotowania:

Krem Speculoos
Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w 150 st.C przez około 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i umieścić w malakserze. Zmiksować na pył.

W garnuszku umieścić miód, mleko i cukier trzcinowy. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i miodu. Gorącą mieszankę przelać do zmiksowanych ciastek i ponownie zmiksować do powstania jednolitej pasty. Od razu wsypać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia.

Na koniec dodać olej kokosowy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany krem przełożyć do słoiczków. Smacznego!

(inspiracja/źródło: Moje Wypieki)