mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Krem szpinakowo jarmużowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pożywna zielona zupa krem. Szpinak można wykorzystać nie tylko w farszach ale dodawać go można do zup. Tworzą świetny duet z jarmużem. Oba piękne zielone, pełne witamin a często niedoceniane. Polecam taką zupę z chipsami z jarmużu i migdałami.

Krem szpinakowo jarmużowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem szpinakowo jarmużowy

 

Sposób przygotowania:

Krem szpinakowo jarmużowy

ETAP 1:

Krem szpinakowo jarmużowy
cebula czosnek przesmażony dodane ziemniaki

Szpinak i jarmuż płuczę i osączam z wody. Cebule kroję drobno, przesmażam na patelni razem z czosnkiem pokrojonym.

Dodaję ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, liść laurowy i chwilę przesmażam razem.

ETAP 2:

Krem szpinakowo jarmużowy
ziemniaki zalane bulionem gotują się na wolnym ogniu

Zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu aż ziemniaki będą aldente. Garść jarmużu zostawiam do zrobienia chipsów.

ETAP 3:

Krem szpinakowo jarmużowy
dodany jarmuż i szpinak świeży do zupy

Wrzucam jarmuż i szpinak i dalej gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru.

Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem.

ETAP 4:

Krem szpinakowo jarmużowy
zupa zmiksowana blenderem na krem doprawiona solą pieprzem

Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące.

Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami.


Tagi:

zupa zupa krem