Gosia

Gosia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Krem waniliowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyśmienity deser na podwieczorek.

Krem waniliowy

Składniki:

Krem waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Krem waniliowy
Z laski wanilii usunąć z środka miąższ, dodać do mleka i podgrzać całość. Następnie wyłowić laski wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie do utartych żółtek dodajemy gorące mleko. Gotować mieszając, aż krem zgęstnieje. Następnie zdejmujemy z ognia i wstawiamy do zimnej wody, żeby ostygło. Białka z jajek i śmietankę ubić oddzielnie na sztywną pianę i delikatnie dodać do kremu. Krem przełożyć do salaterek i włożyć do lodówki. Krem waniliowy można przybrać wiórkami czekoladowymi i owocami.