monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Krem wielowarzywny posypany orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 136
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa wielowarzywna czyli sprzątanie szuflady lodówki:) i dzięki temu powstała ta pyszna i sycąca zupa, zapraszam:)

Krem wielowarzywny posypany orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem wielowarzywny posypany orzechami

 

  • 160 g marchewki
  • 60 g pietruszki
  • 120 g selera naciowego
  • 8 cm pora
  • 190 g cukinii
  • 420 g kapusty pekińkiej
  • 170 g kukurydzy z puszki
  • 270 g ugotowanych ziemniaków
  • 10 g oleju kokosowego
  • 2 litry wody
  • sól,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • po 10 g orzechów włoskich łuskanych na porcję

Sposób przygotowania:

Krem wielowarzywny posypany orzechami

ETAP 1:

Krem wielowarzywny posypany orzechami
warzywa pokroić i zeszklić na oleju kokosowym

Warzywa umyć i osuszyć.

Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w krążki. Seler w plasterki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić warzywa,zeszklić.

ETAP 2:

Krem wielowarzywny posypany orzechami
do zeszklonych warzyw korzeniowych dodać cukinię

Do garnka dodać cukinie i dalej wszystko przesmażać.

ETAP 3:

Krem wielowarzywny posypany orzechami
kapustę pekińską posiekać i wymieszać w garnku z resztą warzyw

Następnie dodać poszatkowana ( nie musi być drobno)kapustę pekińską.

Przesmażyć około 1 minuty, po czym dodać wodę i gotować do miękkości warzyw.

ETAP 4:

Krem wielowarzywny posypany orzechami
do zupy dodać ugotowane ziemniaki i kukurydze

Na około 5 minuty przed zakończeniem gotowania zupy, dodać ugotowane ziemniaki ( mogą być tłuczone, z dnia poprzedniego) oraz kukurydzę. Doprawić do smaku solą i dokończyć gotowanie. Zdjąć z ognia, zmiksować i doprawić pieprzem.

Orzechy posiekać na desce do krojenia. Krem rozlać do miseczek i posypać orzechami.
Smacznego!