allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Krem z bobu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna letnia zupa-krem z bobu.

Krem z bobu

Składniki:

Krem z bobu

 

  • 0,5 kg bobu,
  • 2 szkl bulionu warzywnego (może byc z kostki),
  • 0,5 szkl śmietany 18 %,
  • 2 łyżki masła
  • mała cebula
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krem z bobu
Bób przepłukac i ugotowac do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzic i obrac z łupinek. Dodac do bulionu. Cebulkę obrac i posiekac w kostkę. Usmażyc na złoto na maśle i dodac do bulionu. Całośc zmiksowac. Wstawic na ogień, zagotowac i trzymac na ogniu 2-3 minuty. Dodac śmietanę i doprpwadzic do wrzenia. Dodac sól i pieprz do smaku. Pietruszkę posiekac i posypac nią zupę na talerzu.

Tagi:

bób