kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krem z buraczków z ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo prosta zupa nie wymagająca skomplikowanych składników ani umiejętności kulinarnych. Sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna. Doskonała z serkiem ricotta i orzechami.

Krem z buraczków z ricottą

Składniki:

Krem z buraczków z ricottą

podstawowe

  • 4 średnie buraczki (około 800 g)
  • oliwa z oliwek
  • 1 spora cebula
  • duży ząbek czosnku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz, tymianek
  • skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżeczki soku
  • 1 litr bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

Krem z buraczków z ricottą
Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 45 minut -1 godziny w zależności od wielkości buraków. Obrać ze skórek i pokroić na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę oraz starty na małej tarce czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez kilka minut a następnie dolać bulion. Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodać sok i skórkę z cytryny i zmiksować.

W razie potrzeby doprawić do smaku. Zupę serwować z pokruszonym serkiem ricotta, posiekanymi orzechami włoskim i natką pietruszki.