darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Krem z cieciorki, batata, marchwii i fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa - krem z samych warzyw

Krem z cieciorki, batata, marchwii i fasoli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z cieciorki, batata, marchwii i fasoli

 

  • 8 średnich marchewek
  • 1 puszka cieciorki (gotowanej na parze Bonduelle)
  • 1 mały batat
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 1 puszka fasoli białej
  • garść suszonej włoszczyzny
  • sól, pieprz, szczypta płatków chilli

Sposób przygotowania:

Krem z cieciorki, batata, marchwii i fasoli
Marchewkę i batata obrać, pokroić w większą kostkę i przełożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby 1/2 zajmowały warzywa. Posolić, gotować aż zmiękną. Dodać cieciorkę, odsączoną z zalewy fasolę i suszoną włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu 15 minut. W tym czasie na łyżeczce masła klarowanego zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do zupy razem z pomidorami. Doprawić solą, pieprzem, chilli. Podgotować jeszcze kilka minut. Ostudzić i zblendować. Można podać z grzankami cebulowymi-tak ja zrobiłam. Można też dodać zapieczoną bagietkę z serem lub grissini.
Krem z cieciorki, batata, marchwii i fasoli
Obrane marchewki należy pokroić i zalać wodą razem z batatem
Krem z cieciorki, batata, marchwii i fasoli
Cebulę należy obrać i pokroić w kosteczkę
Krem z cieciorki, batata, marchwii i fasoli
Na łyżeczce klarowanego masła zeszklić cebulę
Krem z cieciorki, batata, marchwii i fasoli
Dodajemy pomidory i zeszkloną cebulę. Blendujemy