SUPERPRZEPIS

Krem z dyni z gruszką i rozmarynem

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Krem z dyni z gruszką i rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Pyszna, kremowa zupa ze słodką gruszką i wspaniałym aromatem rozmarynu, świetnie rozgrzewa jesienną porą

Składniki:

Krem z dyni z gruszką i rozmarynem

 

Sposób przygotowania:

Krem z dyni z gruszką i rozmarynem
Dynię kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i szklimy cebulę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy gruszkę i podsmażoną cebulę oraz gałązki rozmarynu. Całość gotujemy około 20 minut, aż do miękkości dyni. W tym czasie gruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy pół łyżki masła i wsypujemy cukier, czekamy aż się roztopi i wrzucamy gruszki, dusimy je pod przykryciem kilka minut aż zmiękną. Dodajemy je wraz z powstałym podczas duszenia sokiem do zupy 7-10 minut przed końcem gotowania. Po tym czasie wyławiamy gałązki rozmarynu i zupę miksujemy na krem. Dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy, zupę doprawiamy do smaku iw stawiamy jeszcze na 1-2 minuty na ogień. Pół twardej gruszki kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy miód, wkładamy gruszkę i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż pokryję się glazurą. Doprawiamy ją do smaku octem. Zupę podajemy z glazurowaną gruszką, smacznego :)
Krem z dyni z gruszką i rozmarynem
Dynię kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła
Krem z dyni z gruszką i rozmarynem
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy gruszkę i podsmażoną cebulę oraz gałązki rozmarynu.
Krem z dyni z gruszką i rozmarynem
Dodajemy je wraz z powstałym podczas duszenia sokiem do zupy 7-10 minut przed końcem gotowania.
Krem z dyni z gruszką i rozmarynem
Dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy, zupę doprawiamy do smaku iw stawiamy jeszcze na 1-2 minuty na ogień.

Tagi:

dynia