EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Krem z kalafiora z dodatkiem curry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Krem to doskonały przykład na przygotowanie kalafiora w zupełnie innej odsłonie. Dodatek mieszanki przypraw curry sprawia, że krem ma niepowtarzalny aromat i obłędnie smakuje.

Krem z kalafiora z dodatkiem curry

Składniki:

Krem z kalafiora z dodatkiem curry

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 200g fileta z indyka
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Krem z kalafiora z dodatkiem curry

ETAP 1:

Krem z kalafiora z dodatkiem curry
kalafior oczyścić i dodać do bulionu

Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki.

ETAP 2:

Krem z kalafiora z dodatkiem curry
doprawić krem przyprawą curry

Czosnek i cebule obrać i drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać bulion drobiowy i zagotować. Następnie dodać kalafior, pietruszkę i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić curry.

ETAP 3:

Do krem dodać śmietanę zahartowaną kremem, doprawić solą i pieprzem.

ETAP 4:

Grzanki:
Chleb tostowy pokroić w drobną kostkę, posypać ziołami prowansalskimi, i usmażyć na oliwie aż się zrumienią.

ETAP 5:

Krem z kalafiora z dodatkiem curry
fileta nabić na patyki i usmażyć na patelni

Filet z indyka pociąć na paski, nabić na patyki do szaszłyków, posypać solą, pieprzem i curry. Usmażyć na rozgrzanej oliwie.
Krem podawać z grzankami i mięsem z indyka.


Tagi:

kalafior