anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Krem z kaszki kukurydzianej ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kasza kukurydziana jest lekkostrawna, zawiera spore ilości witaminy E, A oraz witamin z grupy B. Jest źródłem cennych składników mineralnych, dlatego warto ją włączyć do naszej diety. A krem z niej zrobiony znakomicie komponuje się ze śliwkami.

Krem z kaszki kukurydzianej ze śliwkami

Składniki:

Krem z kaszki kukurydzianej ze śliwkami

 

  • KREM Z KASZKI KUKURYDZIANEJ:
  • kasza kukurydziana - 90 g
  • mleko – 1,5 szk.
  • masa krówkowa – 2 łyżki
  • cukier trzcinowy – 1 łyżka
  • masło – 1/2 łyżki
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • szczypta soli

 

  • SOS ŚLIWKOWY:
  • śliwki - 300 g
  • masło – 1 łyżka
  • cukier brązowy – 2 łyżki
  • cynamon – 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Krem z kaszki kukurydzianej ze śliwkami
Mleko zagotować w garnku z nieprzywierającą powłoką. Dodać szczyptę soli i kaszkę kukurydzianą, cały czas energicznie mieszając, aż ponownie się zagotuje. Zmniejszyć gaz, nakryć garnek i gotować 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć gaz i odstawić garnek na około 15 minut. Po tym czasie kaszka będzie miękka i lekko przestygnie, ale ciągle będzie ciepła. Do kaszki dodać, masę krówkową, cukier trzcinowy, masło i ekstrakt z wanilii. Całość bardzo dokładnie zmiksować blenderem. SOS ŚLIWKOWY: umyte i bez pestek śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło, dodać cukier brązowy i cały czas mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać pokrojone śliwki, cynamon, sok z cytryny i delikatnie mieszać. Smażyć do czasu, aż śliwki nieco zmiękną, ale się jeszcze nie rozgotują. Na dno szklanek włożyć porcję śliwek w sosie, na to wyłożyć porcję kremu, udekorować śliwkami i polać sosem.