MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Krem z kukurydzy i brokułów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wiosenna dwukolorowa zupa, podana z pestkami dyni

Krem z kukurydzy i brokułów

Składniki:

Krem z kukurydzy i brokułów

 

  • Krem z kukurydzy:
  • puszka kukurydzy 600g
  • 1/4 dużej cebuli
  • 1/2 dużej marchewki
  • 1/4 kostki rosołowej
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

 

  • Krem brokułowy:
  • brokuły ok 600g
  • 1/2 dużej marchewki
  • 3/4 dużej cebuli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 kostki rosołowej
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Krem z kukurydzy i brokułów
Kukurydzę odcedzamy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Brokuły wrzucamy do garnka (jeśli są duże - rozdzielamy różyczki), zalewamy wodą. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew kroimy na średniej wielkości kawałki. Do garnka z kukurydzą dodajemy cebulę, marchew i doprawiamy - kostką, ziołami i pieprzem. Do garnka z brokułami dodajemy cebulę, marchew, czosnek, i doprawiamy - pieprzem i kostką. Zupy gotujemy - brokuły mają być miękkie - ale nie za bardzo - zupa powinna mieć żywy zielony kolor, jeśli je przegotujemy - będzie blada! Kukurydzę gotujemy ok 15 minut. Zupy blendujemy - warzywa plus 1/3 wywaru - gdy krem jest za gęsty, rozcieńczamy go. Sposób nakładania: kremy wlewamy do kubków (jak na kawę), i równocześnie wlewamy na talerz. Posypujemy pestkami dyni.