jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Krem z młodej marchewki.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa kremowa z młodej marchewki z mlekiem kokosowym z małymi kluseczkami.

Krem z młodej marchewki. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem z młodej marchewki.

 

  • 4-5 marchewek
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, biały pieprz do smaku
  • 1,2 łyżeczki kurkumy
  • listki pietruszki do dekoracji
  • szczypta chili
  • kluseczki:
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • około 15 dag mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Krem z młodej marchewki.
Zagniatamy twarde ciasto z podanych składników, ścieramy je na tarce w łezkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie (kilka minut). Przelewamy zimna wodą po odcedzeniu. Obieramy marchewkę,kroimy ją w drobne kawałki, zalewamy bulionem i gotujemy ją do miękkości.Odkładamy kawałek marchewki do dekoracji. Miksujemy zupę , dodajemy kurkumę, 150 ml mleczka kokosowego i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy zupę do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny, by była lekko kwaśna. Wkładamy do zupy kluseczki. Zdejmujemy z ognia, gdy będzie gorąca. Podajemy zupę udekorowaną mleczkiem kokosowym, plasterkami marchewki i listkami pietruszki. Posypujemy szczyptą chili.
Krem z młodej marchewki.
Zupę podajemy gorącą w małych miseczkach.

Tagi:

marchewka