alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Krem z pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatna w smaku zupa krem z pieczarek. Podana z lekko pikantnym pieczywem maca z ziołami prowansalskimi.

Krem z pieczarek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem z pieczarek

 

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 0,5 cebuli
  • seler kawałek
  • pietruszka kawałek
  • 0,5 łyżki masła
  • sól pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Krem z pieczarek
Pieczarki obrać z skórki, pokroić i odparować z nadmiaru wody. Warzywa oczyścić i pokroić. W garnku rozpuścić masło dodać warzywa i podsmażyć. Wlać bulion i ugotować do miękkości. Dodać odparowane pieczarki, chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem maca z dodatkiem ziół prowansalskich.
Krem z pieczarek
pieczarki obrać z skórki pokroić i odparować
Krem z pieczarek
warzywa oczyścić pokroić i podsmażyć na maśle