SUPERPRZEPIS

Krem z pieczonej dyni

  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Krem z pieczonej dyni

Po raz pierwszy chyba jadłam dynię w jakiejkolwiek postaci. W domu rodzinnym zazwyczaj sadziło się ją na potrzeby zwierzątek :)

Składniki:

Krem z pieczonej dyni

 

 

  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • grzanki chlebowe

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonej dyni

Pieczenie dyni

Krem z pieczonej dyni
Obraną i pokrojponą na kawałki dynię pieczemy w nagrzanym piekarniku

Dynię obrać, wydrążyć środek i podzielić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać delikatnie ostrą, mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 180st C. piekarnika na ok 40 minut.

Wywar

Krem z pieczonej dyni
W czasie opiekania dyni przygotowujemy wywar jarzynowy

W tym samym czasie obrane i umyte warzywa zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim do uzyskania wywaru. Z gotowego wybieramy liście, ziele angielskie oraz pietruszkę i pora.

Zupa- krem

Krem z pieczonej dyni
Wszystkie przygotowane składniki miksujemy ze sobą na gładki krem

Cebule oraz czosnek drobno siekamy i smażymy do miękkości na maśle. Do gotowego wywaru dodajemy upieczoną dynię oraz cebulę z czosnkiem. Wszystko razem miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerze, dodajemy po 1 łyżce śmietany i posypujemy grzankami chlebowymi.

Tagi:

dynia